Ιεράπετρα Ιστορία

Στιγμές από την Ιστορία της Ιεράπετρας

Ιεράπυτνα ήταν το αρχαίο όνομα της Ιεράπετρας και στην ίδια εξαιρετική γεωγραφικά θέση καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βουνού Δίκτυ και ακριβώς στο πιο στενό σημείο της Κρήτης έτσι που αν κάποιος την προσεγγίσει από τον νότο με πύλη την Ιεράπετρα, διανύοντας μια μικρή απόσταση μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα στον βορρά και στο Αιγαίο στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Ιεράπετρα Ιστορία

Η αρχαία παράδοση μας παραδίδει πως ο πρώτος οικιστής της Ιεράπετρας ήταν ο Κύρβας ένας από τους Τελχίνες που ανέθρεψαν τον Δία. Γι’αυτό και η πόλη αναφέρεται σαν Κύρβα αλλά και Κάμειρος και αυτό ίσως αποδεικνύει τους δεσμούς της περιοχής με την Ρόδο και δωρικό αποικισμό.

Πάντως ήδη από την Ρωμαϊκή εποχή η Ιεράπετρα αναφέρεται με το σημερινό της όνομα και μάλιστα λογαριάζεται ανάμεσα στις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης. Ανάμεσα στα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ιεράπετρας ήταν και καταστρεπτικοί σεισμοί το 796 το 1508 και το 1780.

Οι εξεγέρσεις δεν έλειψαν στην περιοχή της Ιεράπετρας ήδη κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας, αλλά και κατά την Οθωμανική κατοχή. Το 1905 υψώθηκε η ελληνική σημαία στο κάστρο της Ιεράπετρας και επιτέλους κηρύχθηκε η ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Με ότι αφορά την ιστορία της Ιεράπετρας θα ασχοληθούμε σε αυτές τις ιστοσελίδες του ierapetrainfo.gr προσπαθώντας να φωτίσουμε μερικές στιγμές της.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ